Suunnitelma

Lähdemme huhtikuun lopussa tavoittelemaan Grönlannin pohjoisinta kärkeä, Kap Morris Jesupia sekä Kaffeklubbenin saarta. Lähtöpaikkana toimii Narsaqin kylä etelä- ja maalina Qaanaaq luoteis-Grönlannissa. Retki toteutetaan hiihtoleijoilla ja hiihtämällä.

Lähdemme Suomesta 13.4 iltakoneella Kööpenhaminaan, jossa yövymme. 14.4 aamulla lennämme ensin Narsarsuaqiin, josta vielä kopterikyyti Narsaqiin. Seuraavan viikon pakkaamme tavaroita, hankimme täydennyksiä ja n. 22.4 retki alkaa venekyydillä jäätikön reunalle. Sen jälkeen päivitämme sijaintiamme ainakin kerran viikossa. Useammin voi tulla jos henkilökunnalla riittää mielenkiintoa. Retken jälkeen palaamme sivistykseen Qaanaqista elokuun aikana.

Kaffeklubben sijaitsee n.40 km itään Kap Morris Jesupista, Grönlannin saaren pohjoisimmasta kohdasta, ja on sitä 750 metriä pohjoisempana. Kaffeklubben käsitetään maailman pohjoisimmaksi pysyväksi maa-alueeksi. Tosin sen pohjoispuolella on silloin tällöin pintaan nousevia, muutaman neliön kokoisia hiekkasärkkiä, joista tunnetuin on Oodaaq. Me tuskin alamme niitä onkimaan esille, jääköön ammattilaisten hommaksi.

Reittimme kulkee suunnilleen seuraavasti: Narsaqista venekyydillä jäätikön reunaan. Ensimmäinen haaste on saada miehet varusteineen hiihtämällä n. 100 km päähän jäätikön reunasta, n. 1000 m korkeuteen haastavimman railoalueen ylitse, jotta leijahiihto voidaan aloittaa. Sen jälkeen pääasiassa leijaillen, mahdollisesti yhden DEW aseman (Dye-2) kautta jäätikön pohjoisosaan, jonne teemme varustekätkön. Tämä osuus on n. 2500 km ja siihen varataan aikaa 50 päivää. Kätköltä laskeudumme merenjäälle, ja sitä pitkin pyrimme Kap Morris Jesupiin sekä Kaffeklubbenille. Tämän jälkeen palaamme samaa reittiä takaisin kätkölle. Osuuden pituus on n. 600 km, se suoritetaan pääasiassa hiihtämällä, ja aikaa siihen varataan 28 päivää. Kätköltä lähdemme kohti Qaanaaqia. Matkaa on n. 800 km ja aikaa tähän varataan 22 päivää, osuudella hiihdetään ja leijahiihdetään kelin mukaan.